PSIHOTERAPIE

Descriere scurta despre Psihoterapie in general.

COPII SI ADOLESCENTI


Asociatia Romana de Psihologie Toriani ofera psihoterapie copiilor si adolescentilor care se confrunta cu o gama larga de probleme ca: dificultati la scoala; confruntarea cu o boala grava; efectele neglijarii, abuzului, traumelor; dificultati in relatiile cu ceilalti; conflictul intre generatii; separarea sau divortul parintilor; pierderea unei persoane importante din viata lor; dependente, etc.


In cadrul psihoterapiei cu copii si adolescenti, dintre obiective amintim:

 • Invatarea unor abilitati de a face fata cat mai bine schimbarilor legate de varsta sau problemelor cu care se confrunta
 • Intelegerea propriilor emotii, exteriorizarea lor si invatarea unor strategii de a face fata emotiilor negative
 • Formarea unor abilitati de relationare cu ceilalti copii, adolescenti si cu adultii
 • Formarea si consolidarea unei imagini de sine pozitive
 • Dezvoltarea responsabilitatii pentru propriile actiuni si decizii
 • Formarea unor atitudini pozitive fata de lume si de ceilalti

Procesul de psihoterapie va fi adecvat varstei copilului sau adolescentului, va tine cont de perioada de dezvoltare , emotionala, sociala si biologica in care se afla acesta, dezvoltare cognitiva.

Va incuraja copilul / adolescentul sa-si exploreze sentimentele si sa si le exprime pentru ca gandurile si sentimentele care raman neexteriorizate tind sa devina foarte intense si pot genera o serie de probleme pe termen lung.

De asemenea, psihoterapia va garanta un spatiu securizat in care se poate vorbi despre lucruri dificile, mai ales ca adolescentii si copiii gasesc deseori ca fiind mai greu sa vorbeasca cu adultii care sunt semnificativi pentru ei, deoarece vor sa-i protejeze si se simt responsabili de reactiile lor.

ADULTI


Asociatia Romana de Psihologie Toriani ofera psihoterapie individuala tuturor adultilor si persoanelor aflate intr-un impas existential. Psihoterapia integrativa reprezinta o miscare terapeutica in psihologie, potrivit careia o psihoterapie eficienta trebuie sa faca uz de elemente teoretice si tehnici apartinand mai multor scoli terapeutice pentru a corespunde cat mai bine si sanatos pe fondul mental, emotional, fizic si relational al persoanei.


Spre deosebire de celelalte forme terapeutice, psihoterapia integrativa este flexibila, creativa si adaptabila la problematica fiecarui pacient. Astfel, cei care apeleaza la acest mod de terapie, au ocazia de a schimba felul in care simt si interactioneaza, de a recadra si a gestiona stari conflictuale, blocaje, frustrari si de a aborda strategii noi si creative de dezvoltare si vindecare personala.

Cabinetul este un cadru optim, care ofera confort si siguranta, facilitand deschidere catre un dialog verbal si non-verbal in limite strict confidentiale, in care psihoterapeutul si clientul creeaza impreuna relatia terapeutica. Beneficiul psihoterapiei integrative este de a oferi un spatiu liber, lipsit de prejudecati, in care toate problemele, ideile, emotiile clientului isi gasesc dreptul la exprimare, analiza si intelegere.


In urma si pe parcursul psihoterapiei individuale, dintre scopuri si beneficii amintim:

 • Eliberarea de simptomatologie
 • Imbunatatirea pe termen lung a starii de spirit
 • Cresterea stimei de sine, a valorii personale, a increderii in sine si a asertivitatii
 • Recapatarea controlului asupra vietii personale (empowerment)
 • Dezvoltarea unor relatii mai armonioase, mai sanatoase cu familia, partenerii de viata, prietenii, colegii
 • Un echilibru si congruenta intre sinele autentic, imaginea de sine si perceptia altora despre tine
 • Dezvoltarea capacitatii de a deveni autentic

CUPLURI SI FAMILIE

Familia/ cuplul dumneavoastra poate fi cea mai importanta sursa pe care o aveti de confort si dragoste, dar poate fi si cea mai importanta sursa de durere si suferinta. O criza de sanatate, probleme legate de serviciu, de comunicare, probleme legate de copii, de dependente, tulburari sexuale, etc. pot ameninta sa va desparta familia/ relatia de cuplu, sa o dezbine. Terapia de familie/ cuplu va poate ajuta sa treceti peste aceste momente, sa le intelegi, sa va intelegeti si sa gasiti solutii pentru problemele aparute, poate repara relatii incordate care exista intre membrii familiei/ cuplului si poate imbunatati modul in care functioneaza familia/ cuplul dumneavoastra ca un tot unitar.


Terapia de familie/ cuplu este o forma de psihoterapie care aduce impreuna membrii unei familii/ cuplu pentru a rezolva problemele pe care ei le au in comun, pe care le au in RELATIE. Principalul scop al psihoterapiei de familie/ cuplu este modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare şi relaţionare dintre membri şi obţinerea unor stiluri noi şi eficiente. Acest lucru se obţine prin clarificarea şi înţelegerea de către membrii familei/ cuplului a propriului comportament


Asociatia Romana de Psihologie Toriani invita la psihoterapie de familie/ cuplu pe oricine isi doreste sa "repare" anumite relatii care nu mai functioneaza bine si in care au aparut situatii ca:

 • probleme in casnicie
 • divort
 • tulburari alimentare (anorexie nervoasa, bulimie, etc.)
 • abuz de substante
 • depresie sau tulburari bipolare
 • probleme cronice de sanatate (astm, cancer, etc.)
 • pierderea unei persoane apropiate
 • traume legate de un eveniment
 • stress profesional
 • probleme de dinamica sexuala;
 • imbunatatirea "abilitatilor" de a fi parinte
 • abuz emotional sau fizic
 • probleme financiare si altele

Inevitabil, când intrăm într-o relaţie intimă, ne sunt puse la încercare vechile modalităţi de comportament pe care le foloseam zi de zi. Acum însă, ele nu ne mai sunt de folos, deoarece ele erau eficiente doar pentru noi şi eventual pentru familia din care provenim.
Când doi oameni trăiesc împreună, se îmbină de fapt două tipuri de concepţii despre viaţa de cuplu şi familie, fapt care de cele mai multe ori dă naştere la tensiuni şi conflicte, fiecare crezând că modul său de acţiune este cel potrivit.

Astfel, psihoterapeutul are rolul de ghid şi în acelaşi timp de oglindă neutră a ceea ce se întâmplă între parteneri şi a concepţiei lor si va ajuta cuplul să îşi mobilizeze resursele, calităţile pentru a stimula punctele lor tari, astfel încât să găsească împreună cât mai multe soluţii reale şi posibile la dificultăţile cu care se confruntă.

DEZVLOTARE PERSONALA

Daca cititi aceste rânduri , probabil va numarati printre cei care caută să se dezvolte și să se perfecționeze, așa că nu va ramane decat sa aflati care sunt punctele dvs de dezvoltare și să va alaturati acelor oameni care să va provoace si sa va ajute sa cresteti. Din acest motiv Asociatia Romana de Psihologie Toriani va invita la acest proces de invatare prin care dobandim anumite deprinderi, cunostinte si competente, ceea ce facilitează curiozitatea descoperirii și nevoia permanentă de autocunoastere si evolutie interioara.


Dezvoltarea personală este, fără doar și poate, un proces de învățare și, pentru ca învățarea să se produca, sunt necesare diverse resurse, metode și un cadru de desfasurare. Astfel, în funcție de natura și de obiectivul învățării, putem alege să fim autodidacți, să citim pe cont propriu anumite materiale, sa exersăm individual sau să apelăm la diverși specialiști în domeniu care să ne ofere suport și instruire sau, bineînțeles, toate cele de mai sus.


Dincolo de aceste metode și cadre de învățare, dezvoltarea personală implică mai întâi parcurgerea unor pași:

 1. Cunoașterea bagajului de trăsături și caracteristici personale (de la caracteristici biologice și trăsături fizice până la valori, principii de viață și comportament). Dacă nu știi cine ești e puțin probabil sa stii cine vrei sa fii si cum anume te poți dezvolta.
 2. Asumarea faptului că nu ești perfect(ă). Te poți cunoaște relativ bine și cu toate acestea să consideri că ești o persoană "desăvârșită" ce nu necesită retușuri! Fără îndoială, dezvoltarea personală nu își are locul în acest caz. Fiecare dintre noi are talente, puncte forte și trăsături pozitive. Cu toate acestea, e puțin probabil ca mama natură să ne fi înzestrat cu acea combinație perfectă de caracteristici care să ne ajute să ne adaptăm la un mediu în permanență mișcare. Dacă vrei să progresezi într-un mediu care, la rândul lui, progresează și se transformă constant în orice domeniu de activitate, e important să-ți construiești și tu, la rândul tău, un sistem personal de actualizare.
 3. Depunerea unui efort conștient și constant. Dacă ai trecut cu atenție prin primii 2 pași, ar trebui să poți identifica cu ușurință ariile în care dorești să te dezvolți. Fie că îți propui să slăbești 20 de kg, să înveți limba japoneză sau să comunici asertiv, va trebui să îți asumi acest angajament și să faci ceva în privința asta zi de zi. Astfel, vei avea nevoie de un plan cu termene limită care să te mențină pe traiectoria corectă și de un sistem de recompense și penalizări care să te țină motivat pe tot parcursul dezvoltării tale în acea arie.

Toate aceste etape se pot repeta ciclic într-o spirală continuă care implică:

 • Descoperirea unor noi ipostaze ale propriei persoane
 • Reconștientizarea faptului că exista loc si de mai bine
 • Actiunea de a începe dezvoltarea intr-o noua arie

Deși e un proces foarte personal, cel mai adesea implică și o componentă socială. Ai nevoie de o interacțiune socială care să te împingă, într-o manieră mai mult sau mai puțin voluntară, să te dezvolți.

Poate fi vorba de grupul de prieteni sau colegi, de un antrenor, etc. Poți astfel să apelezi la o prietenă care vrea să scape de kilogramele în plus și să parcurgeți împreună un program de exerciții și dietă; poți să apelezi la un club de limbă și cultură japoneză sau sa te înscrii la un curs de comunicare asertivă. Dar poți, totodată, să stai în preajma acelori oameni care investesc într-un anumit domeniu și de la care poți învăța, te poti inspira sau poti evolua acolo unde Sinele tau stie (sau nu, inca!) ca poate ajunge.